SAAVUTETTAVUUSSELOSTE

Tämä saavutettavuusseloste koskee seuraavia Itä-Suomen yliopiston verkko-oppimisympäristöjä:

Itä-Suomen yliopisto haluaa taata verkkosivustojensa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti. Saavutettavuus tarkoittaa, että verkkopalvelu on suunniteltu kaikille. Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä. Saavutettavuus on sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen pystyy helposti käyttämään verkkopalvelua. Saavutettava verkkopalvelu on teknisesti virheetön, käyttöliittymältään selkeä ja sisällöltään ymmärrettävä.

Tarkastelun kohteena on palvelun yleiset, kaikille avoimet käyttöliittymät. Palvelu sisältää yhteisesti tuettuja sisältöjä, joiden saavutettavuudesta vastaa sivuston omistajat ja sisällöntuottajat (käyttäjät). Sivusto on julkaistu 1.6.2022. Seloste on päivitetty 11.10.2022.

Sivuston saavutettavuutta on arvioitu sekä itse, että kolmannen osapuolen toimesta

Tekninen toteutus

UEFin verkko-oppimisympäristöt pohjautuvat avoimen lähdekoodin Moodle alustaan. Moodle on suunniteltu tarjoamaan kaikille ihmisille samanlaiset toiminnallisuudet ja samat tiedot. Tämä tarkoittaa sitä, että riippumatta henkilöiden rajoitteista, avustavista ohjelmista, näyttöjen koosta tai eri syöttölaitteista (esim. hiiri, näppäimistö tai kosketusnäyttö) verkkopalvelussa ei tulisi olla käytön esteitä.

Sivusto on suunniteltu yhteensopivaksi seuraavien selainten kanssa:

 • Edge
 • Firefox
 • Chrome

Sivuston saavutettavuus riippuu seuraavien tekniikoiden toimivuudesta:

 • HTML
 • CSS
 • Javascript

Sivuston saavutettavuuden tila

UEFin Moodle-pohjaisten verkko-oppimisympäristöjen ulkoasu on toteutettu Mediamaisteri Oy:n toimittamalla ja ylläpitämällä Pinja-käyttöliittymällä. Pinja pyrkii täyttämään WCAG 2.1 kriteeristön tasot A-AA.

Sivusto täyttää vaatimukset osittain ja sivustolla on seuraavia puutteita

 • 4.5 Tekstiä esittävät kuvat – taso AA
  • osasta kuvia puuttuu tekstikuvaus (ns. alt-attribuutti)
 • 3.2 Nimilaput tai ohjeet – taso A
  • osasta syöttökenttiä puuttuu nimike (ns. label-tieto)
 • 4.1 Ohita lohkot – taso A
  • navigointi: h1, h2, h3 ja h4 -elementtien järjestyksiä ja sisäkkäisyyksiä (ns. nesting) tulisi parantaa navigoinnin helpottamiseksi

Sivustolla on käytössä H5P-toimintojen kokonaisuus, jonka toimittaja kehittää saavutettavuuden tilaa. Katso ajantasainen tilanne H5P:n eri toimintojen saavutettavuudesta täältä: https://documentation.h5p.com/content/1290410474004879128

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

 • Opetuksessa rajatussa ryhmässä määräaikaisesti käytettävät sisällöt
 • Kunkin sivustolla julkaistun oppimateriaalin saavutettavuudesta vastaavat materiaalin tekijät. Tällöin voi olla mahdollista, että materiaaleissa on saavutettavuuspuutteita, kuten puutteellisia tekstivastineita kuvissa ja videoissa tai ei-saavutettavia dokumentteja. Itä-Suomen yliopisto antaa ohjeita ja neuvoja näiden puutteiden korjaamiseen, mutta vastuu materiaalien sisällöstä on aina varsinaisilla tekijöillä.
 • Toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. doc, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.
 • Video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.

Palaute ja yhteystiedot

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle sähköpostitse osoitteeseen servicedesk@uef.fi. Palautteen nopeampaa käsittelyä varten voit kirjoittaa otsikoksi Saavutettavuuspalaute eLearnista. Muista mainita palvelun sivu (URL), jota ilmoituksesi koskee. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivuilla saavutettavuusvaatimukset.fi kerrotaan tarkasti, kuinka valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö

saavutettavuus(at)avi.fi

puhelinnumero vaihde 0295 016 000